Snildra i trubbel

Omslag_Snildra_160614_fram-page-001 Snildra_s24_160614-page-001 Snildra_s9_160614-page-001

 

I juli 2016 kommer barnboken Snildra i trubbel av Annica Nettrup, Erik Hirschfeld och Marta Leonhardt. Släppfest på Poeten på Hörnet, Malmö, 24 augusti kl 16-19, välkomna!

Snildra är en trollslända som fastnat i ett uterum. Sam tar hand om henne och tillsammans ger de sig ut för att leta upp ett bra ställe där hon kan flyga och hitta sina kompisar. På vägen besöker de olika miljöer, möter jungfrusländor, stöter på en farlig lärkfalk och ser en nykläckt trollslända lämna sin larvhud. Till slut hittar hon sina kompisar. Boken avslutas med en faktadel där man kan lära sig mer om trollsländor. Snildra i trubbel är en naturpedagogisk berättelse om de alltmer populära trollsländornas liv.

RECENSIONER

Natursidan skriver bl a: ”Under äventyrets gång smygs det pedagogiskt och okonstlat in information om trollsländornas liv och boken avslutas dessutom med en föredömligt kortfattad faktadel för den som vill lära sig mer om trollsländor. … Det är också en berättelse som inspirerar till naturbesök, inte minst tack vare Marta Leonhardts bilder. Uppslaget som visar den djupa granskogen med alla dess invånare eller myren med alla trollsländor och sileshår gör det lockande att ge sig ut i naturen. ”

BTJ skriver bl a:”Illustrationerna, akvareller med eller utan tunna tuschkonturer, flödar ut över sidorna. Det finns en stor dos lekfull fantasi med proportioner, färger och många små extra detaljer som fångar blicken. Förutom själva berättelsen innehåller boken också sex sidor med bara fakta som delats upp i korta, kompakta avsnitt. Den vuxne får på så vis extra kunskaper om trollsländor och kan förklara och svara på frågor. Solveig Lidén, BTJ-häftet nr 21, 2016.