Barbie älskar Sverige

Barbie_omslag_150918 Borstahusen_91 Bromma

 Köp här.

I maj 2016 publicerades Barbie älskar Sverige . Skriven av Lotta Malmstedt och fotograferad av  Hans Jonsson .

Barbie älskar Sverige är en lustfylld blädderbok för den som är intresserad av populärkultur, mode, stil, design, arkitektur och kulturhistoria. Det är femitotalstjejernas lekhistoria, en nostalgikick för den som vill minnas och en värld att upptäcka för den som inte var med. Den ger ett perspektiv på dagens populära vintage-mode  genom en estetik i miniformat som saknar motstycke i populärkulturens historia.

Reportage/recensioner:

16 oktober skriver Stefan Nilsson i Nerikes Allehanda:

Så blir boken en särskilt värdefull tidsresa både för dem som upplevt epoken och de som fötts senare och hört den som en kanske nostalgiskt färgad berättelse.Hans Jonssons bilder och Lotta Malmstedts texter från de valda platserna innehåller byggnader som representerar tidens arkitektur. Kunnigt förmedlar Lotta Malmstedt kulturhistorien omkring och låter oss som läsare få ta del av idéströmningar som nu för många kanske känns väldigt långt borta. Här insuper vi som läsare intressanta perspektiv på arkitektur- och samhällshistoria genom det samspelta text- och bildmaterialet.

29 september blev Lotta intervjuad i SVT Gokväll .

Ulrika Stahre i Aftonbladet Kultur 15 september 2016: En habil historieskrivning och redogörelser för diskussioner som funnits kring Barbie-dockan följs av ett alldeles strålande bildreportage….Med glimten i ögat placeras hon, med eller utan Ken, utanför byggnader som Wennergren Center, Kaknästornet, och Motell Filbyter i Linköping. Alltid rätt, alltid kyligt professionell. 

Så här skriver BTJ: ”Barbie kom till Sverige 1963 och blev en försäljningssuccé och i vårt land såldes mest Barbiedockor i hela Europa. Men vad berodde det på? Om detta berättar journalisten och Barbiesamlaren Lotta Malmstedt i denna välskrivna bok fylld av nostalgiska tillbakablickar från Barbies storhetstid i Sverige under 60-talet….Fotografen Hans Jonsson har också stilfullt fotograferat Barbie i hennes olika 60-talsdräkter vid olika arkitektoniska pärlor i Sverige” Pia Holmström, BTJ-häfte nr 14, 2016.

Och Dagens Bok: ”Om jag inte varit särskilt intresserad eller insatt tidigare så blir jag det när jag läser den här boken. Med stort engagemang skriver Lotta Malmstedt Barbies historia, främst ur ett svenskt perspektiv”…”Fotografen Hans Jonsson har fotograferat Barbie, Midge och Ken i tidstypiska kreationer framför mer eller mindre kända svenska byggnader från 1960-talet. Varje bild ackompanjeras av en kortare text om byggnadsverkets i fråga och blir därför samtidigt en arkitekturhistoria. Tillsammans med de tidstypiska kläderna på Barbie med vänner så känns det som bilderna är tagna då, trots att de är tagna idag. Det är snyggt och roligt. Och lärorikt”. Se hela recensionen. Cecilia Bergman, Dagens Bok 20.7. 2016

Glamourfaktorn är hur som helst hög. Precis som på alla andra bilder i den underfundiga boken där Barbie, i sällskap av Ken eller Midge, poserar i originalkläder inför några av Sveriges finaste moderna hus….Boken har också textdelar; en bok utan resonemang om Barbies smala midja, små fötter och uttryckslösa ansikte är ju som en latte utan mjölk. Också Barbie som leksak diskuteras, dockan har ju kastats ut från pedagogiska sammanhang och feministiska rum. Heidi Avellan, Sydsvenska Dagbladet 18.5.2016