Svirre flyger till stan

omslag kopia

Sidexempel här och här och här.

Sista sidan här.

Svirre är en gärdsmyg som trivs i sitt bo i storskogen. Men så kliar det konstigt i kroppen och en kall kväll säger hon hejdå till sina syskon, sin mamma och pappa och ger sig av i nattmörkret långt upp över träden. Hon flyger hela natten och när det börjar gry kommer hon till ett ställe med konstiga berg, skumma träd och fåglar hon aldrig sett förut.

En naturpedagogisk bilderbok på  48 sidor, varav de sista 10 är fakta. ISBN 978-91-980047-3-1. Text: Erik Hirschfeld, illustration Maria Nilsson. Utgivningsdatum 15 september 2014.

Pedagoger! Alla våra barnböcker går till testläsning och en av förskolorna som får dem är Stadionparkens förskola i Malmö. Annica Nettrup, leg förskollärare där har gjort en sammanställning  på hur Svirre kan användas i matematikundervisning. Klicka på bilderna.

 MattemedSvirre1MattemedSvirre2

RECENSIONER

Tidskriften Anser, Måns Sjöberg:  ”Erik Hirschfeld berättar på ett enkelt sätt med små episoder som avlöser varandra utan att min åttaåring tröttnar …. Maria Nilsson Fidlers illustrationer talar samma språk, är lätt karikerade och förmedlar uppskattad action. Tredje gången vi läser boken hittar vi fortfarande nya, roliga detaljer i bilderna”.

Naturmorgons Årets bästa Naturböcker december 2014:  ”Härliga levnadsglada akvareller fyller ut sidorna och både text och bild utgår från gärdsmygens perspektiv. Det är tänkvärt och intressant, hela tiden händer nya saker, och vi lär oss massor om småfåglar. ”

Fåglar på Västkusten, Pär Lydmark 22 december”Nu låter detta kanske som en torr faktabok, men det är det inte. Tvärtom är det en trevlig berättelse där Erik Hirschfeld lyckas med det svåra konststycket att skriva en typisk saga som inte känns faktatung, trots att den faktiskt är det. För att lyckas med det förklaras inte all inflätad fakta  i själva sagan, utan först i den efterföljande faktadelen….Målgruppen är nöjd och ger högsta betyg”  

Fågeltidskriften Grus, Åke Andersson november 2014: ”Jag testade boken på två 12-åriga barnbarn, var för sig. De var helt förtjusta i berättelsen, de älskade illustrationerna och var mycket intresserade av de små faktarutorna om en liten fågels liv. QR-koden snappade de direkt och snart hördes gärdsmygens svirrande läte i deras mobiler”

Bibliotekstjänst 30 oktober 2014: ”Det märks att författaren är fågelskådare och har gedigna kunskaper om fåglar. Det är bra flyt i texten och en hel del av texten är dialoger mellan Svirre och de andra fåglarna. Illustrationerna av Maria Nilsson Fidler är akvareller i naturnära färger och de flödar mestadels ut över hela uppslagen. I de stora bilderna finns mycket att upptäcka, peka på och att prata om. Samspelet mellan text och bild är precis så fungerande som det ska vara i en bilderbok”. Lektör Solveig Lidén, häftepos 14124440.

Yohannah Leidefors blogg. 15 september 2014: ”Berättelsen och illustrationerna tog mig med stor glädje tillbaka till böckerna från när jag var liten på 80-talet. Författaren har lyckats lära läsaren en hel del om fåglar utan att det tar över själva berättelsen och de skickliga illustrationer kompletterar perfekt det som Hirschfeld vill förmedla”.

Sandra Petojevic, 19 september: Detta är en oförarglig saga, den blir aldrig otäck, även om sparvhöken och katten hotar och Svirre nästan drunknar i ån, och i slutet finns det kul fakta om gärdsmygen som förhöjs av de mycket roliga illustrationerna”. Tre stjärnor av fem. Ligger på Bokus.

Natursidan, Erik Hansson 23 september: ”Svirre flyger till stan” är kanske framför allt en bok för barn som redan har ett naturintresse och som här kan få en inblick i den charmiga gärdsmygens vardag. För mig ger boken också insikten att fåglars liv fungerar alldeles utmärkt som berättelse i barnlitteratur utan att överdrivas eller ges en extra stark dramaturgi.

Bokugglan, Tova Larsson 23 september: En fin barnbok med stora och välgjorda bilder. Det är enkel text och rolig berättelse.