författare och illustratörer

 

LottaMalmstedt_HirschfeldForlag

 

Lotta Malmstedt är samhällsreporter på Sveriges Radio sedan mer än 20 år tillbaka. Med stort intresse för berättande arbetar hon numera oftast i det längre formatet, med reportage och dokumentärer. Lotta Malmstedt har ett stort intresse för modernismens arkitektur och design, för nostalgi, 1960-talet och populärkulturens historia. Sin barndom minns hon med bitterljuv saknad och sedan 1999 är hon en hängiven samlare av vintage Barbie. Lotta tycker att lek är livsviktigt, hela livet. Att leka är att leva, lyder hennes motto. Barbie älskar Sverige, som hon gjort tillsammans med fotograf Hans Jonsson, är Lottas debut som författare.

 

 

Hans_Jonsson

Hans Jonsson är fotograf och jobbar med kreativa reklambyråer, välkända tidskrifter och magasin. Han har också egna konstnärliga projekt och utställningar. Hans finns representerad på Nationalmuseum, Svenska Statens Porträttsamling på Gripsholms Slott.

 

ErikM

Erik Magntorn tycker om när språket sjunger. När det finns en rytm och när orden kränger och låter. Att skriva på rim har jag alltid gillat. Det är som en kollega till mig en gång sagt: ”Begränsningar befriar”. När jag är tvungen att hålla sig inom vissa språkliga ramar så börjar min hjärna att jobba. Och om jag samtidigt kan släppa loss fantasin brukar berättelsen växa fram av sig själv. Det fina med rimord är att de ofta leder till oväntade vändningar i texten, man kan bli överraskad längs vägen.

En annan sak som jag gillar är tidsresor. Jag har alltid varit nyfiken på hur det var förr i tiden, gärna för många hundra år sedan. Det var väl därför som jag kom att ägna mig åt arkeologi under flera år, och for runt i Europa på utgrävningar och upptäcktsfärder.

Jag har gett ut tolv böcker hittills, korta och långa bilderböcker, och jag har haft turen att få jobba med fina illustratörer. Bilderboken i sig är en underbar form, och när text och bild samspelar kan det bli stor konst för alla åldrar. Med boken ”Sagan om Halvdan Hårde”, som jag gjort tillsammans med illustratören Staffan Gnosspelius har jag fått ägna mig åt både rim, rytm och vikingar. Bättre kan det inte bli.

Eriks hemsida: www.erikmagntorn.se

Erik mottog Lennart Hellsing-priset 2009.

Eriks tidigare böcker:

På uppdrag i Uppåkra – mellan liv och död, Lindskog Förlag, 2014, Tardeus och det ryska huset, Lindskog Förlag, 2013, I dansk översättning: Tardeus og det russiske hus, Jensen & Dalgaard, 2014,Ture Torsk. Torsdag, Lindskog Förlag, 2012, Fantastiska fiskar, Lindskog Förlag, 2012, Leta loppan, Lindskog Förlag, 2012, I dansk översättning: Hvor er lopperne? Jensen & Dalgaard, 2014, Hitta barnen, Lindskog Förlag, 2011, I dansk översättning: Hvor er børnene?, Jensen & Dalgaard, 2014, Hitta barnen, App: BonOne AB, 2013, I engelsk översättning: Little Lost Tots! 2014, Ditt stora äventyr!, B Wahlström, 2010, Visst finns det drakar, B Wahlströms, 2008, Ljudbok, Ordfront Ljud, 2012, Pojken i havet, B Wahlström, 2007, Pirater i parken, Damm förlag, 2006.

Staffan-14

Staffan Gnosspelius är en sådan där kille som gillar att sitta och rita. Om han befinner sig pa en fest som han inte tycker är den roligaste i världen så smusslar han upp sin lilla skissbok som alltid finns i fickan. Sen sätter han sig i en hörna och ritar. Staffans flickvän Claire tycker det är ett lite asocialt beteende. Hon föredrar när Staffan springer omkring som en tosing.

Staffan har bott i London nästan halva sitt liv. Han bor där med sin engelska flickvän Claire. Han var född och uppvuxen i Lund. Han studerade i London, Edinburgh och lite i Strasbourg. Nu för tiden illustrerar han mest barnböcker. Han har blivit publicerad I Sverige, Storbrittanien, Frankrike, Korea och Ryssland.

Staffan använder sig av olika slags trycktekniker. Olika böcker behöver olika utrycksmedel för att få fram den rätta känslan i boken. I ‘Gå och bada Mister Räf!’ var det viktigt med detaljer och humörändringar, så då passade etsningsprocessen bra. I ‘Simma lugnt Mörten Maud’ var det viktigare att få fram en undervattenskänsla. Alla klara linjer och konturer skulle undvikas, så då passade ‘mono-print’-tekniken bra. I ‘Sagan om Halvdan Hårde’ var det viktigaste att boken skulle ha känslan av en gammaldags saga, så då passade träsnittstekniken bäst.

Staffans hemsida: http://www.gnosspelius.com 

Staffan mottog Elsa Beskow-plaketten 2008.

Staffans tidigare böcker:

Herr Fikonhatt och slottet Thoufve, Opal, Stockholm, 2014 Julia and the Triple C, Ratatosk Publishing, London, 2014 Brook, Barrington Stoke, Edinburgh, 2013 Ture Torsk. Torsdag. Lindskog Förlag, Lund, 2012 Huset där humlorna bor, Opal, Stockholm, 2012 Chef of Distinction!, Acorn Book Company, Bath 2012 Harry Hop-pole, Acorn Book Company, Bath 2011 Les Miserables, Aga World Co.Ltd, Seoul, 2011 Sjung för mig Pappa, Opal, Stockholm, 2011 The Gift of the Magi, Aga World Co.Ltd, Seoul, 2010 Simma lugnt Mörten Maud, Opal, Stockholm, 2009 Over the Himalayas, YeoWon Media, Seoul, 2008 Doodle at work, Michael O’Mara Books, London, 2007 Gå och bada Mister Räf!, Opal, Stockholm, 2007 The Snot Book, Ratatosk Publishing, London, 2006

 

 

Annika foto

Annika Henning (född 1981) är journalist och författare till barnböckerna om Hunden Rund. Sedan journalistutbildningen vid Skurups Folkhögskola har hon jobbat på bland annat Aftonbladet, Sydsvenskan och Kvällsposten, och i dag är Annika Henning redaktör på City Lund.

Annika Henning föredrar att ta med sin man och deras tre barn på tåget genom Europa, men har syndiga drömmar om att någon gång äga en bil. Andra dagdrömmar handlar om att få mer skrivtid och ett hus i stan – inklusive höns och hund.

Under 2012 studerade Annika Henning barnlitteratur vid Lunds universitet och förutom den engagerade barn- och ungdomsbokcirkeln som hon deltar i var sjätte vecka, skriver hon barnbokstips i City Malmö och City Lund. Annika Henning är medlem i Journalistförbundet, Författarförbundet samt Författarcentrum Syd.

Annika Henning nås på info@annikahenning.se

Miapia_liten

Maria Nilsson Fidler bor på landet i en gammal mjölnarbostad med tillhörande vind- och vattenkvarn och med en halvt förvildad men underbar trädgård. Förutom man och tre äventyrslystna söner består familjen av yrvädret och blandhunden Iris, två trogna katter, ett hönshus och fårskocken som betar ute på ängarna.

Maria är utbildad landskapsarkitekt och driver sedan 2006 det egna företaget Ritverk. Uppdragen handlar om naturorienterade projekt från barnböcker till skyltar, foldrar och informationsmaterial. Ofta består projekten både av illustrationer, grafisk formgivning, textbearbetning och fotografering. De senaste åren ligger stort fokus och intresse på att arbeta med naturorienterat pedagogiskt material för barn och ungdomar. Maria bloggar på mollebo.tradgardsblogg.se och skriver trädgårdsartiklar för Hus och hem trädgård.

Maria har ett stort engagemang för natur och friluftsliv och brinner för att skapa fler dörrar som kan tillgängliggöra denna världen för barn och ungdomar där illustrationen är hennes främsta redskap. Förutom Räkan Rut har hon också illustrerat de fantastiska Hunden Rund-böckerna som finns på tre språk.

Maria nås på telefon 073 021 64 46 och på mail  mia@ritverk.se. Besök hennes hemsida www.ritverk.se .

Postadress: Maria Nilsson, Slogstorps Mölla, 240 33 Löberöd

Erik

Erik Hirschfeld har skådat fåglar på fem kontinenter sedan tonåren. Han är författare till flera svenska och engelskspråkiga böcker varav de senaste är  Fåglarnas Malmö,  The World’s Rarest Birds och barnböckerna Svirre flyger till stan och Snildra i trubbel (med Annica Nettrup). Erik är rådgivare till den brittiska tidskriften Birdwatch Magazine och är medlem av Sveriges Författarförbund och Författarcentrum Syd. Som frilans har han också publicerat reportage i Dagens Nyheter och Arbetet. Som översättare till engelska har han bl a arbetat med konstnären Lars Jonssons  böcker och Malt Whisky Yearbooks förutom andra fågelböcker.

Erik äger Hirschfeld Förlag sedan han startade det i början av 90-talet under namnet Hirschfeld Media. Först ägnade sig företaget åt annonsackvisition och översättningar av böcker från svenska till engelska men i och med publicerandet av Fåglarnas Malmö 2011 blev det ett mer renodlat förlag.

Erik bor i Malmö och jobbar till vardags inom flygledning och som VD för AviFauna Naturresor. Han har studerat projektledning, genus & organisation och HR på Malmö Högskola, arabiska på Lunds Universitet, franska på Alliance Francaise i Mellanöstern och har arbetat och bott i Bahrain, Abu Dhabi och Prag. Som barn även i USA. Han har också gått en kort skrivarutbildning på Nordens  Folkhögskola, Biskops-Arnö och  skrivarutbildning på Sörängens Folkhögskola. Erik skriver både facktexter och poesi.

Erik tycker det är viktigt att föra ut kunskap om fåglar och natur på ett lättbegripligt sätt till de som kanske inte alltid kommer i kontakt med naturen och han är intresserad av olika pedagogiska grepp. För att koppla av skådar han och fotograferar fåglar, helst i Malmö vid kusten kring Lernacken och Hylliekroken. Favoritförfattare är bland andra Margaret Atwood.

Erik nås på telefon 0703 97 09 94 och på mail erik@hirschfeldforlag.se. Besök också hans hemsida www.erikhirschfeld.com.